דלג על פקודות של רצועת הכלים
דלג לתוכן ראשי
 
 

 

 
  • פרופ' גיא בר-עוז

    פרופ' גיא בר-עוז

    ראש החוג לארכיאולוגיה
    חוג לארכיאולוגיה
    04-8240070
    GUYBAR@RESEARCH.HAIFA.AC.IL
 
המעבדה לארכיאוזואולוגיה
 
חדר מ'12
הבניין הרב-תכליתי
 
טלפון 04-8240070
פקס   04-8249876
 
 sheep_anat.jpg

תפקיד אקדמי נוכחי

ראש המעבדה לארכיאוזואולוגיה
 
תחומי מחקר עיקריים
אבולוציה של הציד האנושי
ההיסטוריה התרבותית של חיות הבית
תרבות ואוכל בישראל הקדומה
חקר אשפות עתיקות וארכיאולוגיה של הפסולת האנושית
השפעת האדם על הסביבה
 
תחום המחקר: ארכיאו-זואולוגיה או זואו-ארכיאולוגיה (עצמות בעלי חיים מאתרים ארכיאולוגיים)
אזור המחקר: ישראל והקווקאז (גיאורגיה וארמניה)
 
השכלה
תואר ראשון בביולוגיה, תואר ראשון בארכיאולוגיה, תואר שני ושלישי בזואולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב
פוסט-דוקטורט באנתרופולוגיה, אוניברסיטת הרווארד, ארה"ב  
  • מידע אישי
    השכלה גבוהה
    1994-1991  B.Sc., הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת תל-אביב
    1998-1994   B.A., החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום, אוניברסיטת תל-אביב
    1996-1994  M.Sc., אקולוגיה ואיכות הסביבה (במחלקה לזואולוגיה), אוניברסיטת תל-אביב
    2001-1997  Ph.D., המחלקה לזואולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב
     
    דרגות אקדמיות
    2000           עמית מחקר, מכון זינמן לארכיאולוגיה, אוניברסיטת חיפה
    2002-2001  בתר-דוקטורט, המחלקה לאנתרופולוגיה, אוניברסיטת הרווארד, ארה"ב
    2003-2002  מרצה, החוג לארכיאולוגיה, אוניברסיטת חיפה
    2009-2003  מרצה בכיר, החוג לארכיאולוגיה, אוניברסיטת חיפה
    2009-          פרופסור חבר, החוג לארכיאולוגיה, אוניברסיטת חיפה
    2009-2010  עמית מחקר במוזיאון הלאומי לטבע של מכון הסמיתסוניאן, וושינגטון, ארה"ב 
     
  • הוראה
    קורסים נבחרים:
     
    האדם וחיות אחרות – ההיסטוריה התרבותית של חיות הבית: הקורס סוקר את תהליך ההתקשרות בין האדם לבעלי החיים במרוצת ההיסטוריה האנושית ומציג את שלבי הביות של מגוון חיות הבית. השיעורים בקורס בנויים באופן כרונולוגי וכוללים סקירה ארכיאולוגית, ביולוגית והיסטורית של מגוון חיות המשק מהתחלת תהליך הביות בתקופות הפרה-היסטוריות ועד לגידול תעשייתי של חיות משק בעידן הגלובליזציה.
     
    תרבות ואוכל: בקורס משמשים הרגלי תזונה ומזון כאמצעי להכרת האבולוציה של האדם והתפתחות הציוויליזציה האנושית. התפתחות ייצור המזון לסוגיו ושינויים בהרכב התזונה האנושית משמשים לבחינת היבטים כלכליים, חברתיים, ופוליטיים בתקופות השונות. נבחנים הקשרים שונים בהיסטוריה הקולינארית: מהתפתחות הטאבו לאכילת מזונות מסוימים בעת העתיקה ועד הרגלי צריכת המזון בחברה המודרנית.
     
    מטבח ותזונה בישראל הקדומה: במהלך השיעור נכיר את מוצרי הבסיס שהיו קיימים במטבח הישראלי בתקופות המקרא על בסיס נתונים ממחקרים ארכיאולוגיים והיסטוריים. נסקור ונכיר אלו מזונות ניתן היה לקנות בשוק הארץ ישראלי הים תיכוני. מטרת השיעור להציג את המצרכים והחומרים המקומיים ששימשו להכנת המזון היומיומי בישראל הקדומה.
     
    אבולוציה של הצייד האנושי: הקורס מתרכז בהכרת רוחב בסיס התזונה, שיטות הצייד ודגמי ניצול בעלי החיים שהונהגו בין בני תרבויות הפליאולית בלבנט. מטרת השיעור להכיר את מגוון אורחות חיי תרבויות התקופה תוך הדגשת היבטים אקולוגיים, כלכליים ואבולוציוניים.
     
    מן הצייד לחקלאות: השיעור מתרכז בשינויים שחלו במבנה הכלכלה והחברה עם המעבר מאורח חיים של צייד ולקט לאורח חיים חקלאי. נסקור את שיטות הצייד ודגמי ניצול בעלי החיים שהונהגו באפיפליאולית בלבנט ואת התהליכים שהובילו להתחלת ביותם של בעלי חיים וצמחים בתקופה הניאוליתית. מטרת השיעור להכיר את מגוון אורחות חיי תרבויות התקופה תוך הדגשת היבטים אקולוגיים, כלכליים ואבולוציוניים שהביאו לאימוץ החקלאות.
     
    החי בארצות המקרא: הקורס מתרכז בייחודו של הטבע של ארץ ישראל וסוקר את התהליכים העיקריים שחלו בעולם הטבע הקדום של הארץ. נתרכז בפרקים המרכזיים בהתפתחות הנוף התרבותי הקדום של הארץ ובעיקר בעולם החי שהכיר האדם הקדמון ובעולם החי של תקופת המקרא. הקורס הוא מטבעו רב-תחומי ומשלב מידע ארכיאולוגי, זואולוגי והיסטורי. במסגרת הקורס נכיר את קבוצות החי העיקריות מקרב בעלי החוליות היבשתיים ונתרכז במיני היונקים של ישראל.
     
  • פרסומים
  • השתתפות בכנסים
  • מידע נוסף
  • קישורים אישים